NMF Friesland Samen voor een mooi en duurzaam Fryslân.
Menu
Vleermuizen in Beeld

Vleermuizen in Beeld

Vleermuizen in Beeld - Vleermuizen

In de St. Petruskerk  te Tjerkwerd wonen unieke meervleermuizen. Dankzij de aanwezigheid van camera’s is hun leven in beeld gebracht.

St. Petruskerk camera buiten zuidzijde De buitencamera is gericht op de ruimte tussen de tweede en derde draagklos van de dakgoot. Dat is één van de plekken waar de vleermuizen in de zomerperiode uitvliegen en weer binnenkomen. Dat gebeurt ongeveer vanaf een half uur na zonsondergang en rondom zonsopgang. Vóór iedere nachtvlucht vliegen ze enige tijd rond op de zolder, kruipen langs een balk naar beneden, vinden kleine openingen naar buiten, verzamelen zich vervolgens in de smalle nis tussen muur St. Petruskerk camera buiten zuidzijde2en dakgoot en vliegen dan de nacht in.

Neem zelf een kijkje in het geheimzinnige leven van de meervleermuizen op de zolder van de Sint Petrus kerk in het terpdorpje Tjerkwerd, net ten zuiden van Bolsward. Misschien zie je dingen die nog nooit iemand heeft gezien omdat deze vleermuizen leven in volslagen duisternis.

Vleermuizen in Beeld plaatsing camera's 2

Vleermuizen in Beeld plaatsing camera's 1

De kraamkolonie bevindt zich al meer dan honderd jaar in deze kerk en bestaat uit enkele honderden vrouwtjes die hier vanaf juni hun jongen krijgen en zogen. Het is geheel een vrouwenaangelegenheid, mannetjes worden niet toegelaten tot de zolder.

 

 

Vleermuizen in Beeld close-up vleermuizen

 

 

 

 

 

 

 

De dieren verlaten dagelijks rond drie kwartier na zonsondergang de kerk ter hoogte van de dakgoot om te jagen op insekten. Ze verspreiden zich via vaarten en kanalen tot meer dan tien kilometer buiten Tjerkwerd, zelfs tot boven het IJsselmeer. Tegen de ochtendschemering keren ze terug naar de zolder van de kerk.

Anne de Vries, inwoner van Tjerkwerd en natuurliefhebber, heeft filmpjes van het leven van deze bijzondere meervleermuizen gemaakt. Elk filmpje is voorzien van een korte tekst van vleermuisdeskundige Marten Zijlstra. De foto’s zijn gemaakt door Zomer Bruijn en de techniek wordt verzorgd door 4ID For Internet Design.

Vleermuizen worden soms beschouwd als eng en gevaarlijk maar zijn ze dat ook?

Bekijk hier de filmpjes. Let op, veel filmpjes, langere laadtijd.

Meer weten?
Arnoud de Vries
06 86868846
a.de.vries@friesemilieufederatie.nl

Vleermuizen in Beeld is mede mogelijk gemaakt door: Provinsje Fryslân, Prins Bernard Cultuur Fonds, Stichting Windkracht Tien Tjerkwerd, Van Heloma Stichting, Meindersma-Sybenga Stichting, 4ID en de Nationale Postcode Loterij.

Volg ons via social media
Wij worden gesteund door:
Provincie Fryslân
CBF