NMF Friesland Samen voor een mooi en duurzaam Fryslân.
Menu
Wandeling Libellenreservaat Wyldemerk

Wandeling Libellenreservaat Wyldemerk

Organisatie:Bezoekerscentrum Mar en Klif en Staatsbosbeheer

Tijd:13.00 tot 15.00 uur

Datum:13 juni 2018

Adres:Wyldemerkwei, Harich

Kosten:€5,- per persoon. Het bedrag graag contant voldoen (en indien mogelijk gepast) aan de excursieleider voorafgaand aan de excursie.

Meer informatie:Opgave is verplicht.

De Wyldemerk, een prachtig waterrijk gebied omringd door ruige bosachtige natuur én leefgebied van een groot aantal libellen. We nodigen je uit voor een interessante kuier door dit bijzondere natuurgebied.

Op woensdag 13 juni van 13.00 tot 15.00 uur organiseert Bezoekerscentrum Mar en Klif samen met Staatsbosbeheer een wandeling door de Wyldemerk, het enige libellenreservaat van Nederland. De leiding van de wandeling is in handen van libellenkenner Ep van Hijum. Het thema van de middag is natuurlijk ‘Libellen’!

Het Natuurgebied “De Wyldemerk” in de Gaasterlandse bossen is een uniek en gevarieerd natuurgebied. De vele waterpartijen, ontstaan door zandwinning, maken het natuurgebied zo aantrekkelijk voor libellen. Sinds 2003 wordt de libellenfauna van de Wyldemerk onderzocht door de Friese libellenwerkgroep “De Hynstebiter”. Het verbazingwekkende aantal van 34 libellensoorten werd hier aangetroffen, waaronder zeldzaamheden als de gevlekte witsnuitlibel, glassnijder en vroege glazenmaker.

Vanwege deze bijzondere soortenrijkdom heeft Staatsbosbeheer, in samenwerking met de Vlinderstichting en de Friese libellenwerkgroep, in 2007 besloten om de Wyldemerk de status van libellenreservaat te geven. Er is een speciaal beheerplan opgesteld gericht op het instandhouden van de bijzondere libellensoorten. Tijdens deze wandeling komen de verschillende aspecten van dit unieke libellenreservaat en haar bewoners aan bod!

De wandeling duurt ongeveer 2 uur. Wil je mee met deze excursie? Geef je dan snel op! Deelname is € 5,= per persoon en opgave is verplicht via www.marenklif.nl! De start is bij het parkeerterrein van het libellenreservaat, halverwege de Wyldemerkwei (de B-weg tussen afslag Oudemirdum en afslag Rijs van de N359).

Na afloop zijn de deelnemers welkom in bezoekerscentrum MAR EN KLIF. Mar en Klif is di t/m za open van 10.00 – 17.00 uur, zo en ma van 13.00 tot 17.00 uur.

 

Volg ons via social media
Wij worden gesteund door:
Provincie Fryslân
CBF