NMF Friesland Samen voor een mooi en duurzaam Fryslân.
Menu
Ontdek de Makkumernoardwaard te voet

Ontdek de Makkumernoardwaard te voet

Organisatie:It Fryske Gea

Tijd:9.30 - 11.30 uur

Datum:6 oktober 2018

Locatie:Makkumernoardwaard

Adres:Makkum

Ben je wel eens op de Makkumernoardwaard geweest? Het eiland ligt in het IJsselmeer. Normaal is het gebied vanwege de kwetsbare natuur niet toegankelijk, maar tijdens deze excursie maken wij een uitzondering. Onder begeleiding van onze natuurgids maken wij een verkenningstocht over dit eiland.

Met de boot maken wij vanuit Makkum de overstreek naar het eiland. Hier wacht ons een prachtige wandeling door de rietvelden. De Makkumernoardwaard ‘ontstond’ toen de Afsluitdijk werd aangelegd. Het eb en vloed verviel in de voormalige Zuiderzee en ook het waterpeil werd verlaagd. Hierdoor kwam deze grote zandbank permanent droog te liggen en begroeide langzaam met planten. Langzamerhand namen de planten en dieren hier het roer over. In het riet vinden veel verschillende vogels een veilige broedplek. Als je goed luistert dan hoor je misschien het gesnor van de Snor of het gehoemp van de Roerdomp.

Na de wandeling door het riet, komen we aan op één van de mooiste plekken van het eiland. Op het witte schelpenstrand waan je jezelf op een tropische locatie. De ideale plek voor een korte pauze (tip: neem zelf wat te drinken mee). Stil, vredig en met een mooi uitzicht over het IJsselmeer genieten we van de natuur om ons heen: dé beloning na deze unieke wandeling. Ga jij ook mee? (Er zijn geen officiële wandelpaden op dit eiland. Doe daarom goede wandelschoenen aan. We zijn 2 uren op de been, afgewisseld met korte stops (totaal max. 5 km).

Interesse?

Meld je uiterlijk een dag van te voren aan (tot 15.00 uur) via onderstaand formulier of bel 0512 – 38 14 48. Aanmelden op zaterdagen kan alleen via 0511 – 53 96 18 (let op: bereikbaar tijdens openingstijden bezoekerscentrum Nationaal Park de Alde Feanen). Vraag bij meer dan 8 personen een groepsexcursie aan!

Volg ons via social media
Wij worden gesteund door:
Provincie Fryslân
CBF